Vejprnická 56, 318 00 Plzeň 378 605 711 posta@sgpilsen.cz
en de ru es
Sportovní gymnázium Plzeň Vstupní brána na vysokou školu

Fulltextové vyhledávání

Horní menu

Drobečková navigace

Úvod > Aktuality > Letní příprava volejbalistek proběhla podle plánu

Letní příprava volejbalistek proběhla podle plánu



Extraligová sezóna se konečně rozběhne bez epidemiologických omezení a naše volejbalistky mají už za sebou letní přípravné období. To přineslo hned od začátku několik změn v tréninkovém režimu.

První změnou byl posunutý začátek již na 26. července. Důvod byl jednoduchý, dát týmům dostatek času po dlouhé covidové přestávce. Dobrou zprávou bylo, že se hned v úvodu sešly všechny hráčky. Druhá zásadní změna byla v obsahu tréninkového režimu. Vynechali jsme tradiční výcvikový tábor v Tatrách a od prvního dne jsme vedle kondičních tréninků pilovali volejbalové dovednosti ve dvojicích, skupinově i v týmu v šesticích. Trénink byl pestrý. V silové přípravě jsme postupovali od expandérů, přes kettlebelly až k železům v posilovně. Dynamiku a rychlost jsme trénovali na atletickém oválu, schodech i v oblíbených kopcích. Skvělé zázemí nám tradičně poskytly prostory Sportovního gymnázia a areál Lokomotivy Plzeň.

Od 18. do 25. 8. jsme absolvovali již tradiční soustředění v Klatovech, kde trénovaly juniorky společně s kadetkami. Příprava byla doplněná o společné herní a tematické tréninky. Večer jsme poctivě rozebírali naši hru na videích. Kvalita a nasazení hráček v tréninku předčila veškeré očekávání trenérů.

 

A co říká o dosavadní přípravě kapitánka juniorského týmu Kačka Chlumecká?

„Příprava začala netradičně už 26. července. Hned jsme najeli na systém dvou fází, dopoledne byla kondice a odpoledne jsme trávili 3 hodiny v hale a pilovali různé volejbalové činnosti. Ačkoliv jsme kvůli pandemii měli půl roku od volejbalu pauzu, s míčem jsme se skamarádili rychle a mohli tak přecházet na složitější cvičení a následně i do samotných šestek. Jelikož jsme nejeli do Tater, tento režim jsme celý absolvovali v Plzni a po třech týdnech jsme odjeli na soustředění do Klatov.“

 

První část přípravy ve mně zanechává silné pozitivní dojmy. Od začátku v týmu vládne výborná atmosféra. Náročný program zvládlo družstvo bez výrazných problémů a zranění. Kondičně a hlavně herně se družstvo denně posouvá, a proto máme na čem stavět.

 

Teď už se nastálo přesouváme do haly Sportovního gymnázia a přecházíme do druhé části přípravného období, té herní. Hned první zářijový víkend pořádáme náš tradiční přípravný turnaj, kde tento rok přivítáme družstva z pražských Nuslí, Žižkova, Střešovic a Olympu, dva týmy z Českých Budějovic a juniorky Prostějova. Následovat bude testovací turnaj SCM CVF, který bude v Brandýse nad Labem.

Hned další víkend začíná 1. liga žen, kde budeme dávat dál výrazný prostor našim mladým hráčkám, které budou vedle svých starších kolegyň sbírat cenné zkušenosti. Věřím, že jim to pomůže v jejich dalším rozvoji. Naše hlavní pozornost se bude upínat k prvnímu kvalifikačnímu turnaji extraligy, který se koná 9. - 10. října v Brně. Tam budeme bojovat o co nejlepší umístění s týmy z Prostějova, Chodova, Střešovic a Brna.

 

Jakub Brečka, trenér volejbalu